Interjú Juhász Tamással, iskolánk volt diákjával, aki 2016-ban szerzett földmérő technikusi végzettséget.

 

Tudnál mesélni magadról egy kicsit? Ki vagy, honnan jöttél, miért minket választottál?

A nevem Juhász Tamás egy Heves megyei kis faluból jöttem, Tarnaméráról. Középiskolás tanulmányaimat Gyöngyösön a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Közgazdasági, Idegenforgalmi Szakközépiskola és Szakiskola (Akkori nevén KERI) intézményében kezdtem, Kereskedelem Marketing szakon.

Amikor betöltöttem a 16 éves kort, rájöttem, hogy engem más szakma érdekel, főbb érdeklődési köreim alapján (rajz, szerkesztések, matematika, informatika) a földmérő szak mellett döntöttem, és a Miskolci Szakképző Centrum Kós Károly Építőipari Szakközépiskolája és Szakiskolája-t választottam, mivel ez esett a legközelebb a lakhelyemhez.

Milyen élményeid voltak az iskolában?

Az iskolában töltött évek során rengeteg lehetőségem volt szinte bármire. Versenyeken, rendezvényeken vehettem részt, és bármely szakma/egyéb tanárom segítségére számíthattam, választ kaphattam a kérdéseimre akár a tanulással kapcsolatban, akár más egyéb témában. Az iskolai napok nem voltak nehezek ezen a szakon, nem terheltek le minket a végletekig, az elvárások teljesíthetőek voltak.

 

Hol dolgozol most? Hogy sikerült állást találnod?

Jelenleg Gyöngyösön dolgozom a Geodézia Zrt.-nél földmérőként. Szerencsésnek érzem magam állás találás terén, hiszen keresnem sem kellett. A technikusi vizsgám letétele után rövid időn belül értesítést kaptam a volt iskolámtól, miszerint egy cég kereste fel őket, akik földmérőt keresnek, ráadásul a lakhelyemtől 25km-re elhelyezkedő városban.

Hogy érzed magad a munkahelyeden?

A munkahelyre való beilleszkedésemet sikeresnek mondhatom. A kollégáim mindegyikével remekül kijövök, hiába a korkülönbség, rövid időn belül egy hullámhosszra tudtam kerülni bármelyikjükkel.

Mennyire tudott az iskola felkészíteni a munkára?

A munkára való felkészítés gyanánt én inkább magának a tanulásnak a megtanulását emelném ki, hiszen ez egy nagyon sokrétű szakma, sokféle megbízással, így rugalmasnak, tanulékonynak és találékonynak kell lenni, amit a Miskolci Szakképző Centrum Kós Károly Építőipari Szakközépiskolája és Szakiskolájában sikerült elsajátítanom az évek során.

Mivel foglalkozol jelenleg a munkahelyeden?

A cég, ahol dolgozom, földméréssel foglalkozik. Sokféle megbízatás váltja egymást, hol a terepi, hol az irodai munka a számottevőbb, monotonnak semmiképpen nem mondanám. A mérések folyamán az egyes telkek, helyrajziszámok, utak, víz-szennyvíz-elektromos hálózatokkal kapcsolatban veszünk fel adatot terepen, majd irodai feldolgozás után szolgáltatjuk a kérelmező által igényelt adatokat, ami lehet rajz, kimutatások, számítások.

Szereted a munkádat, hogy érzed jól választottál?

A munkámmal kapcsolatban teljesen elégedett vagyok, nagyon szeretem, nem bántam meg, hogy ezt a szakmát választottam.

 

Mit üzennél eddigi tapasztalataid alapján a diák-társaidnak?

Eddigi tapasztalataim alapján azt tudnám tanácsolni diáktársaimnak, hogy alaposan átgondolva válasszanak számukra érdekes szakmát, amit tanulniuk kell, hiszen ha szereted, amit csinálsz, akkor a tanulás egyáltalán nem megerőltető. Egy hiányszakma választása okos ötletnek tűnhet, de ha időközben rájössz, hogy egyáltalán nem érdekel, amit tanulsz, akkor onnantól értelmét veszíti az iskolába járás.  A jó választáshoz csupán át kell gondolni, hogy mit is szeret az adott egyén csinálni, és ahhoz passzolóan kell kutatni az egyes szakok között keresgélni, és döntést hozni. Ha mégis rosszul választ sincs minden veszve, hiszen a sajátpéldámból kiindulva sem jelent hátrányt, ha időközben jön rá az ember mi is szeretne lenni, és osztályt/iskolát vált.