Edelényi kastélysziget

 

   A 10.A és a 10. C osztályok 2016. 10.15-én tanulmányi kirándulás keretében megtekintették az Edelényi kastélyszigetet Kosáryné Káplár Olívia, Milánkovichné Czakó Eleonóra, Törökné Kántor Anikó és Adorján Andrásné tanárnők kíséretében.

   Az edelényi birtokon Jean-Francois L’Hullier 1716-ban kezdte el a kastély építését. A gróf halála után felesége, Marie-Madeleine de Saint-Croix 1730-ban fejezte be a kastélyt helyi építőanyagok felhasználásával.

 

 A kastély fénykorát 1730-1820 között élte. Az építtető unokája, Ludmilla és az ő második férje, Esterházy István gróf idején végezték a legjelentősebb, máig fennmaradt átalakításokat a kastélyon és környezetében.

 

A házaspár a Felső-Magyarországon foglalkoztatott vándorfestőt, az iglói Lieb Ferencet bízta meg hat szoba kifestésével. 

A legnagyobb összefüggő magyarországi rokokó falképek 1770-ben készültek el.

Ludmilla halála után fiára, Dessewffy Ferencre szállt a birtok.

 

Miután 1820. február 14-én örökösök nélkül hunyt el, a birtok és a kastély visszaszármazott a királyi kamarára, tehát az áll

amra.

   A kastély kezelését 2001-ben vette át a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága. Több ütemben valósult meg a lepusztított kastély felújítása 2013-ra.