A Kós-os diákok külföldi szakmai termelési gyakorlaton

2017-1-HU01-KA102-035338

 

A Kós közel félévszázados történetében első alkalommal mehettek tanulóink külföldi szakmai gyakorlatra. Az első tanulmányi úton 8 építész és 8 gépész tanuló vett részt 2017. november 17. és december 11. között. A tanulók Milánóban három helyen dolgoztak, 2 fő a Dolphin Soluzioni Informatiche, 6 fő a Cascina Nosedo és 8 fő a Woodhouse vállalkozásnál végezte a szakmai gyakorlatát. A gyakorlat alatt a tanulók különböző munkákat - festés, vakolás, szerelés, informatikai feladatok – végeztek. A hétvégéken kulturális programokat szerveztünk, megnéztük Milánó nevezetességeit, a Santa Maria Nascente Dómot, a világhírű Teatro Scala-t, voltunk a Leonardo Da Vinci és a Természettudományi Múzeumba, megnéztük a Sforzesco család kastélyát, múzeumát és egyéb látnivalókat. Monzába megtekintettük a Dómot, a Királyi Kastélyt és a Forma 1 autópályát.

A második tanulmányi úton szintén 16 fő tanuló vehetett részt Bécsben 2018.03.18. és 04.07. között. A diákok több kisebb cégnél, köztük a Bedu Bau GmbH-nál dolgoztak. A hétvégeken különböző kulturális programokon vettünk részt, megnéztük a Hofburgot, a Schönbrunni kastélyt és a parkot, a Stephansdomot, a Hundertwasser épületet, a Prátert és a Bécsi óriáskereket.

Milánó és Bécs régi és modern építészeti értékei is maradandó élményt nyújtottak.

Tanulóink szépen megállták helyüket a munkahelyeken és a két háromhetes külföldi szakmai út során sok-sok élménnyel, ismerettel gazdagodtak.

Kocsis István

2018.04.10.